MENU

Makadamové orechy?

Názov rastliny, z ktorej oriešky pochádzajú, sa v slovenských lexikografických príručkách uvádza v dvoch podobách – makadamia (Veľký slovník cudzích slov, 2008) aj makadámia (Slovenské botanické názvoslovie; Slovník súčasného slovenského jazyka), ktorá sa odporúča a uprednostňuje zo strany jazykovedcov. Pri tvorení prídavného mena sa v základe zachováva samohláska i – makadámiový. Na pomenovanie plodu rastliny s tvrdou škrupinou a chutným jadrom možno teda použiť označenie makadámiový oriešok, ale aj samotné slovo makadámia, lebo týmto slovom sa nepomenúva len strom, ale aj jeho jedlé polody, napr. pridať posekané makadámie do šalátu. Makadam sa „nepapá“ Najmä v obchode sa často stretávame s makadamovými orieškami. Treba preto spomenúť, že slovo makadam patrí do oblasti stavebníctva a pomenúva zmes štrku používanú na úpravu vozoviek a chodníkov. Takto upravený povrch sa nazýva makadamový. Podobné Sústo? 🍔 Gastronómia Vinotéka? 🍔 Gastronómia, 🛒 Obchod
Čítať ďalej ›

Artičok?

Artičoka je stredomorská rastlina, ktorej nerozvinuté súkvetia sa používajú ako zelenina. Obľúbená je hlavne v talianskej gastronómii. Jej názov pochádza zo staršieho „articiocco“, v súčasnej taliančine ako „carciofo“. U nás je ešte stále v kategórii exotickej zeleniny a možno aj to je dôvod nespisovného pomenovania artičok. Zapamätajte si, že artičoka je ženského rodu a v genitíve množného čísla má tvar artičok, napr. jedlo z artičok. Ak si teda radi pochutnávate na pizzi, vyskúšajte ju s artičokou/artičokami. Podobné Hamburgre? 🍔 Gastronómia Artičok? 🍔 Gastronómia
Čítať ďalej ›

Bez éčiek?

Čoraz viac ľudí si dáva pozor na to, čo konzumuje. Zvyknete si pozerať koľko éčok obsahuje potravinový produkt? Najlepšie je, ak je bez éčok. Písmeno „e“ sa hovorovo označuje ako éčko a jeho tvar v genitíve množného čísla je od éčok. Takže, nabudúce hľadajte potraviny bez éčok. Podobné Plesnivý syr? 🍔 Gastronómia Oplátka? 🍔 Gastronómia
Čítať ďalej ›

Pamlsok?

Keďže slovenčina nepozná slovíčko mlsať, nespisovná je rovnako aj maškrta označená českým výrazom pamlsok. Nabudúce si teda pochutnáme na maškrte, lahôdke alebo pochúťke a pamlsok necháme v českom jazyku. Áno, aj váš psík má maškrtný jazýček, a preto ho odmeňujte len maškrtou. 😉 Podobné Oplátka? 🍔 Gastronómia Lízatko? 🍔 Gastronómia
Čítať ďalej ›

Šampión?

Máte radi šampiňóny? Jedlá huba bielej farby, ktorá sa odborne nazýva pečiarka, je gastronomickou pochúťkou mnohých jedál. Mnohí ju však volajú nesprávne, a to šampión. Dokonca sa to stáva aj kuchárom, ktorí by to mali vedieť najlepšie. Pamätajte si, že šampión má len jeden význam – víťaz. Takže, je šampiňón vaším šampiónom medzi hubami? 🙂 Podobné Žĺtko a bielko? 🍔 Gastronómia Mlsný? 🍔 Gastronómia
Čítať ďalej ›

Šialka?

V slovenčine je spisovné iba slovo šálka, resp. jeho zdrobnenina šáločka, ktoré sa uvádzajú aj v kodifikačnej príručke slovenského jazyka – v Krátkom slovníku slovenského jazyka. Spojenie šialka kávy alebo dokonca šialok kávy používajú niektorí moderátori ako vtip – tento výraz totiž používala v jednej šou istá slovenská speváčka žijúca v Česku. Podobné Sáčok? 🏠 Bývanie, 💎 Veci Trsátko? 💎 Veci
Čítať ďalej ›

Porcovať?

Rozdeľovanie na menšie porcie sa označuje ako porciovanie. Mäso treba po slovensky porciovať a zároveň sa aj spisovne porciuje na menšie kúsky. Mäso sa teda porcuje len v češtine, čo je odvodené od slova porce.   Podobné Pizzer? 🙂 Ženy a muži, 🍔 Gastronómia Tavený syr? 🍔 Gastronómia
Čítať ďalej ›

Salám?

Údenina z mletého mäsa v širšom čreve sa správne nazýva saláma. Výraz salám je v slovenčine nespisovný. Príklad: suchá saláma, parížska saláma, maďarská saláma a iné. Podobné Artičok? 🍔 Gastronómia Párka? 🍔 Gastronómia
Čítať ďalej ›

Granadírsky pochod?

Pokrm pozostávajúci z varených zemiakov s cestovinou zohriatých na praženej cibuľke a ochutených mletou červenou paprikou sa spisovne nazýva granatiersky pochod. Môžeme sa o tom presvedčiť v Slovníku cudzích slov, z roku 2005. Hovorovo (takisto spisovné, ale nie vždy vhodné) sa toto jedlo označuje aj výrazmi granadír, grenadír, granadírmarš a grenadírmarš. Názov výchadza zo slova granatier (kedysi granátnik), čo je vojak vycvičený na vrhanie granátov. Podobné Párka? 🍔 Gastronómia Cvikľa? 🍔 Gastronómia
Čítať ďalej ›

Zeleninová obloha?

Pokrm podávaný k mäsu sa spisovne označuje slovom príloha, teda zeleninová príloha. Oblohu definuje Krátky slovník slovenského jazyka len ako zdanlivú klenbu nad zemským povrchom, nebo. Zaujímavým prípadom je obložený chlebíček. Mohlo by sa zdať, že prídavné meno obložený vychádza zo slova obloha, ale v skutočnosti je odvodené od slovesa obložiť – pokryť dookola. Opisom môžeme povedať, že jedlo je obložené prílohou a v skratke, jedlo s prílohou. V každom prípade, v reštaurácii si vyberáme jedlo a k nemu prílohu. Podobné Bez éčiek? ❤️ Zdravie, 🍔 Gastronómia Rohlík? 🍔 Gastronómia
Čítať ďalej ›